Søren Mørch

Søren Mørch (Foto: Joachim Adrian) I afsnit 21 af Matador, alletiders mest populære danske tv-serie, er der to gribende scener, hvor Danmarks befrielse bliver beskrevet, så alle forstår euforien over ikke længere at være under tysk besættelse.

Hos familien Varnæs er familien samlet foran radioen, da det bliver erklæret at de tyske tropper har trukket sig tilbage fra Danmark. Maude, Vicky Hackel, Elisabeth Friis og de øvrige gæster bryder ud i spontan glæde, men især er det bankdirektør Varnæs som følelserne løber af med. I et anfald af lykke river han mørklægningsgardinerne ned som symbol på krigens endeligt. Tilsvarende ankommer Baron von Rydtger hos familien Skjern med en flaske champagne, og Ingeborg giver Mads anvisninger til at lede efter glas og giver ham et U.G i at finde glas. 

Netop befrielsens øjeblik, som selv for yngre generationer giver gåsehud, står som noget af det stærkeste for historikeren Søren Mørch, som gennem de sidste mange årtier har gravet dybt i den danske historie.

"Min første erindring om mig selv som samfundsvæsen står fuldstændig klart i min hukommelse. Det, jeg husker, foregik i 1945, den 4. maj om aftenen, da vi, min mor og far og mine søskende, hørte i BBC, at krigen var forbi. Mine forældres lettelse over, at Det var overstået, var så enorm, at det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig, der var 11 år gammel."

Ligesom i hjemmene hos familien Varnæs og Skjern, blev begivenheden også fejret hjemme hos Søren Mørch.

 

Mine forældres lettelse over, at Det var overstået, var så enorm, at det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig, der var 11 år gammel.

"Den 4. maj om aftenen åbnede mine forældre en flaske vin. Den var blevet gemt i kælderen til netop denne lejlighed og havde været omgærdet med nogen højtidelighed. Min far havde fået den foræret før krigen af en god bekendt på Sicilien. Derudover tog de mørklægningsgardinerne ned og brændte dem i komfuret, selv om der ikke var noget som helst i vejen med dem. Og så tændte de lys i alle stuerne i en stemning, som om det var juleaften. Næste dag var den første dag i en ny tid. Sådan stod det for mig dengang, og sådan synes jeg stadig, det forholder sig."

Det er i Søren Mørchs nyeste bog UTILSIGTEDE HÆNDELSER man kan læse om den personlige anekdote fra maj måned 1945. Bogen er den sidste i trilogien om verden. Mens de første tog fat i, hvordan verden blev, som vi kender den, og hvordan verden forandrede sig fra gammel til moderne, zoomer Søren Mørch ind på verden i sin nuværende skikkelse i den sidste nye bog. 

Søren Mørch var i en årrække lektor i historie på Syddansk Universitet og har sideløbende skrevet bøger. Han modtog i 2003 Danmarks Radios Rosenkjærpris for sin evne til at formidle. Netop den gave benytter han sig af i UTILSIGTEDE HÆNDELSER. 

For historieinteresserede er der masser at dykke ned i: der er kapitler om afslutningen på Storbritanniens tid som stormagt, om Tyskland efter 2. Verdenskrig, om USA og Ruslands bestræbelser på at blive stormagter og om det moderne Iran og Afrika.

Søren Mørch har kastet sig ud i et omfattende projekt og forsøger på 500 sider at indkapsle sine teorier. Kildelisten er imponerende, og vil man også læse en bog fyldt med illustrationer og historiske billeder, så er denne bog oplagt.