34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 499 kr.

Jeanette Varberg

Interessen for fortiden har været der siden hun var barn

Jeanette Varberg (Foto: Morten Holtum) Jeanette Varberg er et af den slags mennesker, der står med et ben i to verdener. Den akademiske og den folkelige. I sit arbejde dykker hun dybt ned i vores fortid og beretter om det i videnskabelige artikler, rapporter og bøger, men samtidig formår hun at formidle sin viden på en måde, så alle er med i både tv og bøger. Det illustreres nok bedst med, at hun senest har fået Weekendavisens fornemme Litteraturpris 2019 for VIKING. 

Det er ikke den første pris. I 2014 modtog Jeanette Varberg DR’s formidlingspris, Rosenkjærprisen, og Blixenprisen for sin bog FORTIDENS SLAGMARKER. Bogen levendegør detaljer fra fortiden så tilpas underholdende og menneskeligt vedkommende, at læserne fænges, og samtidig redegør Jeanette Varberg for de store historiske linjer. 

Lige fra hun var helt lille, har historier om fortiden altid optaget Jeanette Varberg. Især var hun fascineret af fortællingen om barnekongen Tutankhamon, der blev fundet i Kongernes Dal. Som ung læste hun arkæologi og blev senere ansat som museumsinspektør på Moesgaard Museum og har samme stilling i dag på Nationalmuseet. 

 

Min vigtigste læser er et menneske, der synes, historie er spændende, og gerne vil have et sted at begynde. Derfor gør jeg mig meget umage med at gøre stoffet levende.

Jeanette Varberg er ikke kun et stort navn i Danmark. I udlandet ved de også, hvem hun er. Tilbage i 2014 fik hun sit internationale gennembrud med opdagelsen af, at 3400 år gamle glasperler fundet i Danmark stammer fra det gamle Egypten og Mesopotamien (område i Syrien og Irak). Hendes hovedfokus ligger inden for bronzealderforskning i Nordeuropa og inden for emnet krig, migration, handel og religion.

Naturligvis holder Jeanette Varberg også en række foredrag, for eksempel om metoo, kvinder og magt.

"Historien giver os en milliard muligheder for scenarier, som kunne have været sket, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke, hvad nu hvis kvinderne i de første kristne menigheder havde vundet deres kamp for ligestilling, og kvindelige præster var blevet tilladt for næsten 2000 år siden? Der var faktisk flere generationer af kvinder, som havde indflydelse, før mændene lukkede adgangen til magten for kvinderne igen. Var det ikke sket, så havde den vestlige verdens kvindesyn været fundamentalt anderledes. Derfor er det også vigtigt at holde fast i ligestillingsdebatten i dag."