34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Nazist eller socialdemokrat? | Blixen eller Kaos podcast

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 19

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her


9. april 1940 rullede tyske kampvogne ind over grænsen til Danmark. Verdens vel nok mest moderne hær rullede selvsikkert ind over Sønderjylland, mens modige danske soldater tog kampen op - på deres cykel. 

Det var en ulige kamp. Vi kunne lige så godt overgive os. Og ret hurtigt besluttede de danske politikere sig for, at vi også lige så godt kunne samarbejde med tyskerne. 

På den måde ville man kunne skåne den danske befolkning for de værste rædsler – og bevare mest muligt magt på danske hænder.  

Men det blev hurtigt problematisk for en række socialdemokrater, som ellers under landsfader Stauning havde fået mere end grønt lys til samarbejdet med tyskerne.

For kunne man være protysk uden at propagandere for besættelsesmagten? 

Er venlighed over for din besætter snarrådigt og pragmatisk? Eller er det opskriften på en sjæls fordærv?

Hvad er den kloge måde at håndtere krig og besættelse på? Og hvad er den mest ærefulde? 

Det undersøger journalist og forfatter Arne Hardis i sin nye bog PIBENDE HÆNGSLER - om socialdemokraterne og den tyske fascination under besættelsen. 

 

Gæst: Arne Hardis

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøgerne vi taler om: 

Pibende hængsler

Pibende hængsler

PIBENDE HÆNGSLER af Arne Hardis er en historisk fortælling fra et moralsk grænseland, nemlig samarbejdspolitikken under besættelsestiden. 

Besættelsestiden fascinerer fortsat på grund af de evige spørgsmål om den rette dosering af tilpasning og modstand. Nogle socialdemokrater gik måske lige lovlig langt i deres velvilje mod besættelsesmagten, og det er dem, PIBENDE HÆNGSLER handler om. De så sig selv som fremtidens mænd, da de søgte sammen under Besættelsen. De skrev i det tyskorienterede tidsskrift Globus, mødtes i studiekredse om det nye Europa, holdt foredrag for hinanden og var på studieture i det nazistiske Tyskland. Efter Befrielsen var de det dårlige selskab. 

I nogle afgørende måneder stod døren mellem arbejderbevægelsen og dem på den forkerte side og peb på hængslerne. Det var ikke altid lige tydeligt, om de udstødte overtrådte grænsen i samarbejdspolitikkens moralske skyggeland, men eftertidens socialdemokratiske historieskrivning har forsøgt at overmale gråzonen i sorte og hvide farver.

PIBENDE HÆNGSLER er struktureret med et antal nedslag i form af kildebaserede essays eller historier. Portrætter af vigtige aktører veksler mellem beskrivelser af betydningsfulde miljøer og begivenheder, og hvert kapitel er på den måde en afsluttet fortælling. Bogen udfolder dramaet om de udstødte og deres kamp for ære og eftermæle. Et opgør, som har ekkoet gennem årtier.

Udvalgt af redaktøren i Historie som Månedens bog i april 2022.
Klubpris219,95 kr.