34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Kvindernes kampdag

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 17

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her


Mindre end to måneder efter den iranske revolution gik 100.000 kvinder gennem Teherans gader i protest mod præstestyrets kvindepolitik.

Det blev den allersidste gang, de gik på gaden i tusindtal i flere årtier. Og absolut sidste gang, det foregik uden tørklæde på. 

Datoen var d. 8. marts 1979. 

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag går vi tæt på den iranske kvinde - og iransk litteratur - og stiller spørgsmålet: Er der stadig liv i den iranske kvindekamp?Gæster: Misha Zand, cand.mag i tværkulturelle studier & Iran-analytiker Nazila Kivi, litteraturkritiker, oversætter og ekstern lektor

Vært:
 
Michelle Tubæk Gram


Bøgerne vi taler om: 

Farskibet

Farskibet

2021's mest roste og rørende debut. Glenn Bech sprænger samtidslitteraturen med sin fragmenterede, væsentlige og stærke roman om en fars selvmord. En af de bøger, det ikke er nok at læse om, den må læses.

Da Glenn er fem år og hans lillebror, René, er tre, tager deres far sit eget liv. FARSKIBET er en desperat insisterende fortælling i og om hans fravær. Om to efterladte drenge og deres mor, om to teenagesønner og deres mor, om to voksne brødre og deres mor – alt sammen i lyset af tragedien, der blev til tragedierne, der blev til dette: et sorgfuldt og rasende vidnesbyrd om en familie ødelagt af giftig maskulinitet. En brutal erindringsroman om klasse, køn, vold og svigt.
Spotpris149,95 kr.Klubpris 199,95 kr.
Kvinder uden mænd

Kvinder uden mænd

Bandlyst iransk nyklassiker sammenvæver traditionelt persisk mytestof og utopisk feminisme i en vidunderligt grænseløs lille roman fuld af magi, poesi og politik. En fortælling om fem kvinders drømme, længsler, vrede, begær og fællesskab i et mandsdomineret samfund.

Fem kvinder mødes i en have uden for Thereran. Langt fra samfundet og familiens bånd finder de her en ny start. Vejen og valgene, der har ført dem derhen, er vidt forskellige, men alle ønsker de sig frihed fra mænds dominans. Zarrinkolah er en ung prostitueret, der pludselig ser sine kunder uden hoveder. Munis, en 38-årig jomfru, forlader for første gang sit hjem uden en mand, efter at have hørt at jomfruhinden blot er myte. Da hun vender hjem en måned senere bliver hun dræbt af sin besidderirske bror, men genopstår fra de døde – hele to gange. Lærerinden Mahdokht beslutter sig for at blive til et træ for at beholde sin mødom, og Faizeh er forelsket i sin venindes bror. Ad forskellige omveje mødes de alle hos overklassefruen Farrokhlaga, der ved et tilfælde er kommet til at dræbe sin undertrykkende mand gennem 32 år.

I Kvinder uden mænd skildrer Shahrnush Parsipur disse fem kvinder - deres liv, deres drømme og deres håb - og fortæller undervejs en poetisk og magisk historie om kærlighed, undertrykkelse, seksualitet og frihed i 1950’ernes Iran. Romanen, som blander fortællinger fra det moderne Iran med persiske myter og magisk realisme, er skrevet som en række noveller i slutningen af 1970’erne. Den udkom første gang som samlet roman i 1989 og blev hurtigt en kontroversiel undergrundssucces i Iran. I 2009 blev den filmatiseret af den iranske kunstner Shirin Neshat. Nu findes den lykkeligvis på dansk, smukt oversat af Nazila Kivi, som også har skrevet et fyldigt og berigende efterord til bogen.
Klubpris129,95 kr.
Irans moderne historie

Irans moderne historie

Der er ganske få lande i verden, der har fascineret og forarget os i Vesten i samme grad som Iran. Siden landet gik under navnet Persien, har Iran påvirket Vesten og vores historie og været arnested for vores kulturelle udvikling og er vores civilisations vugge. Vikingerne rejste så langt mod syd som Det Kaspiske Hav, hvor også Irans grænse går, og poesi og eventyr er rejst mod nord og har givet inspiration til blandt andet vores egen Adam Oehlenschlägers Aladdin.

I moderne tid har Iran fyldt i medierne siden revolutionen i 1979, hvor den religiøse leder ayatollah Khomeini afsatte shahen, Irans monark, fra trone og indledte et politisk system, som verden endnu ikke havde set. I kølvandet på dette blev politisk forfølgelse, kulturrevolution, islamisering og international krise en realitet, der har påvirket vores opfattelse af landet op til i dag, hvor historierne og billederne i medierne om Iran oftest er fyldt med vold og faretruende tekster med ord som fatwa, sharia, præstestyre, kvindeundertrykkelse, slyngelstat, terrorstøtte og atomprogram.

Forfatteren Rasmus Chr. Elling, der er ph.d. i Iran-studier, har sat sig for at fortælle Irans moderne historie og samtidig give et indblik i et land, en kultur og et folk, der tydeligvis er kommet under huden på ham. I bogen gennemgår han og forklarer Irans historie fra oldtiden og op til i dag, hvor landet begynder at nærme sig Vesten igen. Iran er et land med en kulturhistorisk mangfoldighed, frihedskæmpere, filmkunstnere, fascinerende natur og bygningsværker, og interesserer man sig for international politik, kultur og Mellemøsten, fortjener bogen en plads hjemme på hylden.
Klubpris199,95 kr.