34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Kampen om Arktis | Blixen eller Kaos podcast

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 20

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her


Kampen om Arktis

På 4300 meters dybde under Nordpolen flagrer et russisk flag i rustfrit titanium. Det plantede Rusland i 2007 og skød dermed gang i kampen om Arktis.

Ishavet smelter, og det betyder nye muligheder for verdens stormagter – men også stigende rivalisering og militarisering af det arktiske område. 

Krigen i Ukraine har allerede haft direkte konsekvenser i Arktis. 

Hør, hvordan – og om, hvad Arktis kommer til at betyde for verden i fremtiden. 


Gæst: Martin Breum, journalist og forfatter

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøgerne vi taler om: 

Farlig tomandsfærd

Farlig tomandsfærd

FARLIG TOMANDSFÆRD er Ejnar Mikkelsens verdensklassiker inden for ekspeditionslitteratur om årene 1909-1912 i Nordøstgrønland.

I 1909 stævnede den lille skonnert ”Alabama” ud fra København mod Nordøstgrønland med syv mand ombord. Den kun 28-årige Ejnar Mikkelsen var ekspeditionsleder, og missionen var at finde de tre omkomne fra Danmark-ekspeditionen. Det var desuden Mikkelsens opgave at finde de omkomnes dagbøger og observationsjournaler, som havde afgørende betydning for den danske stat i et geopolitisk perspektiv.

Alabama-ekspeditionen blev skelsættende for Ejnar Mikkelsen. ”Alabama” kom ind til kysten ved øen Shannon, hvor skibet blev lagt i vinterhavn. Mens Mikkelsen og hans fantastiske ekspeditionskammerat Iver Iversen slædede mod nord for at lede efter de omkomne fra Danmark-ekspeditionen, blev skibet skruet ned, og det tilbageblevne mandskab blev undsat af en norsk sælfanger. 

Da Mikkelsen og Iversen kom tilbage fra den lange slæderejse, fandt de en lille hytte bygget af vragrester fra skibet. Skibets navnebræt var sat over døren som en hilsen fra kammeraterne. Det var alt, hvad der mødte de to mænd, og i mere end to år var de i bogstaveligste forstand sneet inde, fanget på den øde kyst i Nordøstgrønland. Sult, kulde og isbjørneangreb var en del af hverdagen, men venskabet holdt på trods af de umulige omstændigheder. Alt dette fortæller Ejnar Mikkelsen dramatisk og gribende, men også humoristisk om.

FARLIG TOMANDSFÆRD genudgives nu i udvidet og illustreret udgave med nye unikke fotos, forord af barnebarnet Naja Mikkelsen og originale breve fra Mikkelsen til sin familie i Danmark. 

Udvalgt af redaktøren i Bogklubben Historie som månedens bog i marts 2022.


Klubpris219,95 kr.