34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Marine Le Pen – Farlig for Europa? | Blixen eller Kaos podcast

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 21

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her


Marine Le Pen - Farlig for Europa? 

For anden gang i træk går Marine Le Pen i ringen til en direkte duel mod siddende præsident Emmanuel Macron – men denne gang frygter det store flertal i Frankrig hende ikke.

Det gør de til gengæld i Bruxelles. Det er simpelthen ikke lige nu, man har brug for en stærkt EU-kritisk frontfigur med lidt for varme forbindelser til – persona non grata – Vladimir Putin. 

Men franskmændene har større problemer - mener de i hvert fald selv. Den galopperende inflation, benzinpriserne og den tungnemme elite, der ikke ved, hvad der foregår omkring dem. Frankrigs demokrati er i kritisk tilstand – valgdeltagelsen er lav, de fleste stemmer på protestpartier og mere end hver tredje tror på konspirationsteorier. 

Og det er ikke kun i Frankrig, den er gal. Vi befinder os nemlig ikke blot i en tid, hvor en brutal krig truer med at gøre en ende på verden, som vi kendte dem – men også i en tid, hvor hele vores system - det liberale demokrati er under angreb og stærkt forsømt. Det mener professor Marlene Wind, som i sin bog TRIBALISERINGEN AF EUROPA forsøger at råbe europæerne op. 

Hvad er det egentlig, der går galt i Europa? Kan EU holde til en præsident som Le Pen? Og kan hun faktisk ende med at blive en demokratisk udfordring på linje med Viktor Orbán i Ungarn?


Gæst: 
Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøgerne vi taler om: 

Farlig tomandsfærd

Farlig tomandsfærd

FARLIG TOMANDSFÆRD er Ejnar Mikkelsens verdensklassiker inden for ekspeditionslitteratur om årene 1909-1912 i Nordøstgrønland.

I 1909 stævnede den lille skonnert ”Alabama” ud fra København mod Nordøstgrønland med syv mand ombord. Den kun 28-årige Ejnar Mikkelsen var ekspeditionsleder, og missionen var at finde de tre omkomne fra Danmark-ekspeditionen. Det var desuden Mikkelsens opgave at finde de omkomnes dagbøger og observationsjournaler, som havde afgørende betydning for den danske stat i et geopolitisk perspektiv.

Alabama-ekspeditionen blev skelsættende for Ejnar Mikkelsen. ”Alabama” kom ind til kysten ved øen Shannon, hvor skibet blev lagt i vinterhavn. Mens Mikkelsen og hans fantastiske ekspeditionskammerat Iver Iversen slædede mod nord for at lede efter de omkomne fra Danmark-ekspeditionen, blev skibet skruet ned, og det tilbageblevne mandskab blev undsat af en norsk sælfanger. 

Da Mikkelsen og Iversen kom tilbage fra den lange slæderejse, fandt de en lille hytte bygget af vragrester fra skibet. Skibets navnebræt var sat over døren som en hilsen fra kammeraterne. Det var alt, hvad der mødte de to mænd, og i mere end to år var de i bogstaveligste forstand sneet inde, fanget på den øde kyst i Nordøstgrønland. Sult, kulde og isbjørneangreb var en del af hverdagen, men venskabet holdt på trods af de umulige omstændigheder. Alt dette fortæller Ejnar Mikkelsen dramatisk og gribende, men også humoristisk om.

FARLIG TOMANDSFÆRD genudgives nu i udvidet og illustreret udgave med nye unikke fotos, forord af barnebarnet Naja Mikkelsen og originale breve fra Mikkelsen til sin familie i Danmark. 

Udvalgt af redaktøren i Bogklubben Historie som månedens bog i marts 2022.


Klubpris219,95 kr.